Translate

2019. március 8., péntek

A vegetációtudomány frontvonalai



A Journal of Vegetation Science-ben megjelent egy szerkesztői cikk, amelyben megnevezik azokat a témákat, amelyek az utóbbi 30 évben a legtöbb előrelépést hozták, továbbá felsorolják a jövőbeli fejlődés várható irányait. Mindkét lista jó áttekintés szerintem a tudományág közelmúltbeli és várható tematikájáról, ezért az alábbiakban vázlatosan közlöm őket:

Az utóbbi 30 év legfontosabb fejleményei:

  1. Ökoinformatika: adatbázisok és új elemzési módszerek
  2. A funkcionális jellegeken alapuló perspektíva meggyökeresedése
  3. Filogenetikai vizsgálatok a vegetációtudományban
  4. A regionális folyamatok lokális növényközösségekre gyakorolt hatásának megértése
  5. Nemzeti és nemzetközi sztenderdek bevezetése a durva léptékű, leíró kutatásban
  6. Időben hosszútávú kutatások

... és ami feltűnik a láthatáron:

  1. Az elmúlt 30 évben fontosnak jelölt témák további virágzása
  2. Új technológiák - ezalatt elsősorban a vegetációkutatásban eddig kevéssé használt DNS-adatok (pl. környezeti DNS), valamint az újfajta adatgyűjtési technikákkal, pl. távérzékeléssel, drónokkal, robotokkal gyűjtött adattípusok elterjedését értik.
  3. Az eddig alulkutatott földrajzi területek kutatása - sok ilyen van, lényegében a kulturálisan és gazdaságilag a "nyugati világhoz" sorolható országok kivételével majdnem minden
  4. Az ember és a növényzet kölcsönhatásának vizsgálata - a téma ma is terítéken van, de a figyelem fokozódása várható iránta
  5. A vegetációtudomány elméleti alapjainak megszilárdítása
Kutatóként érdekes végiggondolnom, hogy a múltbeli és a jövőbeli kutatási témáim hogyan illeszkednek a fentiekhez. A múltbeli témák közül az 1., 2. és 5. pontok egész közelről érintik a munkámat, és a 4. is vissza-visszatérően foglalkoztat elméleti szinten. A jövőbeliek közül az 1. triviális, ezeken kívül (számításaim szerint) a 4.-hez és az 5.-hez lesz a legtöbb közöm. De, ki tudja, talán egyszer még a Celebesz-szigeteken fogom gyűjteni a környezeti DNS-t...? :)

A szóban forgó cikk elérhetősége:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése