Translate

2016. február 15., hétfő

Flóra Konferencia 2016 (FRISSÍTVE)

Február 12 és 14 között a Magyar Természettudományi Múzeum ludovikai épületében került sor a XI. "Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében" nevű konferenciára. A "Flóra Konferencia" a kárpát-medencei botanikusok kétévente megrendezésre kerülő találkozója. A szervezők, az MTM Növénytár munkatársai, nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a konferenciát a szomszédos országok szakemberei számára is nyitottá tegyék, így erősödött a rendezvény nemzetközi jellege, ami az előadások és poszterek, valamint a szervezői információk egyre általánosabb magyar/angol kétnyelvű szövegezésében mutatkozott meg, s valóban, "szokatlanul" magas volt a külföldi résztvevők aránya. A rendezvény honlapja itt érhető el, lehet, hogy hamarosan lesznek fotók is.*

*Képes beszámoló olvasható a Múzeum blogján.

A konferencián egy előadást tartottam, továbbá egy előadásban és egy poszterben szerepeltem társszerzőként**:

Lengyel Attila, Bauer Norbert, Csiky János, Illyés Eszter (†), Király Gergely, Purger Dragica & Botta-Dukát Zoltán: Mezofil gyepek osztályozása és szüntaxonómiája Magyarországon. (Classification and syntaxonomy of mesic meadows of Hungary.)

Baráth Kornél, Lengyel Attila, Schmidt Dávid & Csiky János: A hazai arankafajok élőhelyi különbözőségének okai. (Reasons for the habitat differences of the Hungarian Cuscuta species.)

Deme J., Lengyel A., Tóth A., Papp B. & Csiky J.: A Mecsek hegység és a Dél-Zselic forrásgyepjeinek (Montio-Cardaminetea) társulástani és ökológiai vizsgálata. (Phytosociological and ecological research of spring plant communities (Montio-Cardaminetea) in the Mecsek and the South-Zselic)

**Az összes előadások és poszterek összefoglalói elérhetők itt.

Hagyományosan a Flóra Konferencián adják át a Boros Ádám-díjat, amely a hazai botanikusok legrangosabb szakmai díja. Idén a díjat Peter Erzberger, valamint Farkas Edit és Lőkös László (megosztottan) kapták. Peter a mohák, Edit és László a zuzmók kutatásának magas színvonalú művelésével, a hazai flóra feltárásával, valamint a kutatói utánpótlás képzésével érdemelték ki az elismerést. Gratulálok nekik! (A díjról kicsivel bővebben ír Molnár V. Attila.)

A konferencia még legalább egy szempontból mindenképpen emlékezetes marad: itt mutatták be a frissen kiadott Flóraatlaszt, vagyis a Magyarország edényes növényfajainak elterjedési atlasza című könyvet - erről hamarosan kicsit bővebben is írok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése