Translate

2016. február 1., hétfő

Cikkolvasó kihívás: #365papers (FRISSÍTVE)

A színvonalas és eredményes kutatómunkához (vagyis ahhoz, aminek szerintem értelme van) elengedhetetlen a szakirodalom naprakész követése. Az irodalmazás módja és stílusa tudományáganként eltérő, még az én érdeklődési körömön belül is. Míg egy-egy tájegység florisztikai vagy cönológiai feltárásához gyakran igen régi (akár 50-100-150 éves), különböző nyelveken írt, csak néhány könyvtárban hozzáférhető irodalmakat kell előbányásznunk az elvétve megjelenő új, releváns tanulmányok mellett, az általános ökológiai szabályszerűségekről olyan tömegben látnak napvilágot cikkek, hogy a újdonságokról csak komoly időráfordítással, tudatos irodalmazás útján kaphatunk teljes képet. Mindkét (végletekig leegyszerűsített) esetnek megvan a maga nehézsége: az egyiknek az utánajárás, gyakran a fordítás és a szövegértelmezés nehézségei, a másiknak az információáradat kezelése és a lényeg kihámozása. A #365papers hashtaggel jelölt cikkolvasó kihívás elsősorban az utóbbi problémával szembesülő kutatók fejéből pattant ki, én a Dynamic Ecology blogon olvastam róla először, amúgy láthatóan Jacquelyn Gill paleoökológus az ötletgazda. (Jacquelyn bejegyzését érdemes elolvasni annak, aki szeretne bepillantást nyerni a kutatói élet mindennapi nehézségeibe!) A kihívás egész röviden kb. így fogalmazható meg:

Olvass el 365 cikket egy évben!

Vagyis kapj átlagosan naponta egy új impulzust, új ötletet, új tárgyi ismeretet a tudományterületedről. A cél, hogy jobban képben legyél a szakmádban és frissítsd a tudásod. Ha megosztod az ez irányú erőfeszítésedet (az elolvasott cikkek listáját), az szervezettebbé teszi az irodalmazást, motiválhat másokat, valamint felhívhatja mások figyelmét egy-egy érdekes közleményre. Nem verseny, a nyeremény mindenki számára annyi, amennyi energiát belefektet, és az sem baj, ha az ember nem jut el 365-ig (amúgy 2016 éppen szökőév, de ezzel most ne foglalkozzunk); a lényeg a törekvés.* 


Keresési eredmények #365papers hashtagre a Twitteren


Őszintén szólva, nem tudom, mennyire tud és fog egy ilyen ötlet begyűrűzni hazai kutatói körökbe, nem kapja-e a nyugati kutatói elit hóbortjának bélyegét, már ha egyáltalán átlépi az ingerküszöböt, de én mégis úgy döntöttem, csatlakozom a kihíváshoz, talán elsőként kis hazánkból. Ezt azért teszem, mert egyébként is szeretek cikkeket olvasni, de sajnos nem mindig tudok rá elegendő időt fordítani, pedig az idei terveim megvalósításához szükség lesz nagy mennyiségű irodalom áttekintésére. Nem gondolom, hogy széles néprétegeket érdekelne, mit olvasok, viszont a nyilvánosság kontrolljával együtt magam számára hasznosnak tartom a dolog dokumentálását, és ha valaki ebből profitál, annak csak örülök. A blogomnak ezen az oldalán fogom felsorolni, az idén elolvasott cikkeket, néha pedig lehet, hogy bejegyzésben megosztok egy-két egyéb tapasztalatot, összefoglalót. Egy cikket akkor tekintek elolvasottnak, ha a klasszikus tagolás (Bevezetés, Anyag és módszer, Eredmények, Diszkusszió, Következtetések) szerint legalább 2 fejezetet és az absztraktot elolvastam belőle. (Azért csak ennyit, mert a cikkek többségének nem minden részlete érdekes egyformán számomra. Pl. egy kelet-ázsiai fonálférgek diverzitását vizsgáló cikk valószínűleg csak a módszerek és a velük kapott eredmények miatt lehet érdekes, máshol inkább a bevezetés és a diszkusszió lehet fontos.) Mivel már 1 hosszú hónap eltelt az évből, lemaradásban vagyok. Soha még becslést sem adtam arra, hány cikket olvasok el egy évben, de a kihívásban megfogalmazott cél felének elérésével már elégedett lennék.

Egyúttal meghívok minden Olvasót, hogy tűzzön ki egy objektív célt a szakirodalmazásban, valamint kövesse és ossza meg az év során tett erőfeszítéseit. Utóbbira a blogok, a Twitter, a Facebook kiválóan alkalmasak, bár a tanszéki faliújságnak is megvan a maga bája. :) Ha esetleg valaki kedvet kapna hozzá, örülnék egy visszajelzésnek hozzászólásban vagy más módon.

*A kihívás kissé módosított verzióját javasolta E. Vojtkó Anna. Továbbá a Dynamic Ecology blogon található több elgondolkodtató bejegyzés olvasási szokásokról, tanácsokról, ld. ezt, ezt, ezt, és még egy közvélemény-kutatás is van rajta.

1 megjegyzés:

  1. Pont jó évet fogtál ki rá :)
    Én sajnos egy kicsit eltávolodtam az ökológiától, de jó ötletnek tartom a kezdeményezést és szerintem érdemes energiát fektetni bele, mert megtérül.

    VálaszTörlés