Translate

2019. június 6., csütörtök

Egyszerű vezérfonal cikkíráshoz

A minap a Facebookon "szembejött" az alábbi ábra, amely rendkívül információgazdagon és szemléletesen magyarázza el, hogyan kéne kinéznie egy tudományos cikknek. Mindenkinek ajánlom, aki most ismerkedik a publikálással, de talán a tapasztaltabbak dolgát is megkönnyíti.

A cikk részei az ábra tetején kezdődnek, majd lefelé haladva folytatódnak a fejezeteket (nagybetűvel) és bekezdéseket vagy alfejezeteket (kisbetűvel) jelölő szegmensekben. A szegmensek szélességei leginkább a rész fókuszáltságára vonatkoznak: minél szélesebb, annál általánosabb és kitekintő jellegűbb, minél keskenyebb, annál fókuszáltabb, specifikusabb. Nagyon ötletesen nem csak a szakaszok nevei látszanak, hanem tipikus mondatkezdések érzékeltetik a bennünk megbúvó tartalom jellegét. Annyi kiegészítést tennék csak hozzá, hogy ökológiában a szakirodalmi áttekintés ('Literature review') a bevezetésben ('Introduction') kerül elő, gyakorlatilag annak első két bekezdése ('establishing a territory'* és 'establishing a niche'*) ebből építkezik. Természetesen nem kell ezt a sémát teljesen mereven alkalmazni, főleg a 'Discussion' fejezetben van lehetőség variálni a vizsgálat logikájának megfelelően az eredmények megvitatásának sorrendjét, tematikáját. Kiindulásnak azonban nagyon hasznos, főleg kezdő kutatók számára, és azt hiszem, a szerkesztőknek, a bírálóknak és a szerzőknek egyaránt kevésbé lesz frusztráló a publikációs folyamat, ha a jövőbeli szerzők megszívlelik az útmutatást.

A fotó eredeti forrását sajnos nem tudtam kinyomozni, ha valaki megtalálja, szívesen kiegészítem a bejegyzést.

*Most ne akadjunk fenn a szavak ökológiai jelentésén! A 'territory' itt a tágabb téma kijelölését jelenti, míg a 'niche' egy specifikusabb kérdés, kutatási hiányterület felvezetését. Jellemzően mindkettő irodalmi áttekintéssel történik.

Image result for typical research article structure
eredeti forrás: ismeretlen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése