Translate

2019. július 25., csütörtök

Látogatói kérdőív - Eredmények

Személyesen gyakran meg szokták tőlem kérdezni, hogy tudom-e, hányan és kik olvassák a blogomat. A válaszom, hogy nem tudom biztosan, mert a Google automatikus látogatói statisztikája nem alkalmas a valós látogatások mérésére, mivel a robotokat is számolja, amik simán generálnak egy napra százas-ezres nagyságrendű megnyitást. Az viszont engem is foglalkoztatott, hogy pontosabban kik azok, akik olvasnak, ezért bő egy éve indítottam egy látogatói kérdőívet. A kérdőív a napokban érte el a 100 kitöltést, ami már értékelhető mintaméretet jelent, ezért ezennel lezárom és közzéteszem az eredményeket. Nyilván ez a mintavétel valamennyire torzít, hiszen biztosan nem minden látogató tölti ki ... de jobb nincs.



Az első kérdésben a látogató korát kérdeztem. Nem meglepő, hogy a fiatal és középkorú felnőtt korosztályból (ezt 19-60 évben határoztam meg) kerül ki a látogatóim ~90%-a.

A nemek tekintetében nem volt szignifikáns eltérés a válaszadók között.


A nem látszó kategórianév: "Vidéki kisváros vagy falu"
Lakóhelyek szerint eléggé egyenletesen oszlottak meg a látógatóim. Külföldről elsősorban Románia (Erdély, Partium) hozott sok klikket, de volt Szerbia, Szlovákia, Csehország, Németország, Svédország és Egyesült Királyság is.  



Az ábra szép, unimodális eloszlással mutatja, hogy az olvasóim átlagos végezttsége egyetemi (MSc) szintű, de vannak általános iskolás és PhD feletti papírt felmutatók is. Ez teljesen jól megfelel egy tudományos-ismeretterjesztő blognak.


A kategórianevek:
1. Amatőr természetbúvár vagy.
2: Rendelkezel ökológiai irányultságú képzettséggel (biológia, természetvédelmi mérnök, környezettan, agrármérnök, stb. szakok) vagy a képzés folyamatban van.
3. Rendelkezel matematikai képzettséggel (matematika, fizika, informatika, stb szakok) vagy a képzés folyamatban van. (3)
4. Ökológiai érintettségű területen dolgozol.
5. Kutatóként dolgozol.
6. Természetvédelmi, erdő- vagy mezőgazdasági, vagy egyéb rokon terület gyakorlati szakembereként dolgozol. 
7. Nyugdíjas vagy.
8. Diák/hallgató vagy.

A válaszadók nagy része rendelkezik valamilyen ökológiával kapcsolatos végzettséggel (ebbe bele tartozik az alkalmazott, gazdálkodói oldal is), vagy efelé halad. Elég sokan mondják magukat amatőr természetbúvárnak is. A válaszadók negyede dolgozik kutatóként.

A kategórianevek:
1. Ökológiai elméleti és módszertani összefoglalók
2. Túrabeszámolók
3. Konferenciabeszámolók
4. Publikációk összefoglalói, hirdetményei
5. Növényismertetők
6. Élőhelyismertetők
7. Hírek, aktualitások
8. Szubjektívebb hangvételű esszék a kutatói életről (pl. publikálás, tudománypolitika, rendszerkritika...)
A legjobban ezek a válaszok érdekeltek. :) A legnépszerűbb bejegyzéseknek a növény- és élőhelyismertetők bizonyultak, és örömmel látom, hogy az elméletibb hangvételű, ökológiai írások állnak a harmadik helyen. Utolsó helyen állnak a konferenciabeszámolók - őszintén szólva, ezen annyira nem lepődöm meg, a konferenciák egy részén részt venni sem túl izgalmas, nem hogy írni és olvasni róla, és inkább csak a "rend kedvéért" dokumentálom őket. Lehet, hogy nem kéne?

A kategórianevek:
1. Facebookon láttad megosztva.
2. Egyéb közösségi médiában láttad megosztva (Twitter, Google+, ...).
3. Google (vagy más felületen történő) keresés alapján.
4. Szóban vagy emailben személyes ajánláson keresztül.
5. Más honlap vagy blog hivatkozása irányított ide.
6. Egyéb (kérlek, fejtsd ki röviden!)
Ennek is nagyon vártam az eredményét. A legtöbben a Google keresőn keresztül találnak ide, a többi forrás lényegesen kevésbé hatékony, legalább is a látogatások száma tekintetében, míg az itt töltött idő és az írások iránti fogékonyság tekintetében teljesen más is lehet a helyzet.

A látogatások gyakoriságát felmérő kérdés eredményei érdekes, kétcsúcsú eloszlást mutatnak. A válaszadók több mint fele most volt itt először, de van egy másik, haranggörbére emlékeztető csúcs is, amely szerint sokan átlagosan havonta látogatnak a blogomra. Örülök, hogy ennyien visszatérő olvasók!

Fontosnak láttam, hogy erre is rákérdezzek, mert érdekelt, mennyire lépik túl az írásaim a személyes ismeretségi köreimet. Egy kicsit alacsonyabb a személyes ismerőseim aránya, mint amit előzetesen vártam - ennek örülök, mert eszerint nem csak "a kedvemért" látogatnak ide.



Az utolsó kérdés szabad, szöveges véleménynyilvánításra adott lehetőséget. Idéznék párat, válasszal:

"Többször előfordul, hogy nem értem, amit a blogjában ír, de ez nem az Ön hibája, hanem az én "szakmai" hiányosságaimból adódik. [...]"
és
"Kezdőbbeknek is lehetne cikk. Amúgy fasza."
és
"Ha lenne rá kapacitás, akkor egy-egy, kifejezetten laikusoknak szóló írás hasznos lenne. Akár konkrét növényfajok, akár élőhelyek, akár szemléletmód tekintetében. Köszönöm."

Megértem és köszönöm a fentieket. Örülök, hogy laikus érdeklődők is olvassák a bejegyzéseimet. A blogírás számomra kikapcsolódás, szeretek a munkám szépségeiről gondolkodni és diskurálni. A leterheltségem és a kínálkozó témák hektikusságának köszönhető az, hogy néha egy-két hónapig nem írok semmit, máskor pedig szinte naponta. Igyekszem bemutatni a munkám több oldalát, beleértve a növényfajok és élőhelyek ismeretét, a statisztikai adatelemzést, az elméleti ökológiát és a tudomány nem szigorúan tudományos oldalát. Egyes témák kimondottan a laikusoknak szólnak, mások a szűk szakmabelieknek, és természetesen vannak "átmenetiek" is. Bízom abban, hogy aki eleinte laikusnak számít, az kedvet kap a tudományban való elmélyüléshez, és fokozatosan egyre többet ért meg a szakmaibb szövegekből. A jövőben tudatosabban fogok törekedni arra, hogy elősegítsem ezt a "szintlépést" - mindig is vonzó kihívásnak tartottam az elvontabb témák egyszerűbb, tágabb kör számára érthető módon történő átadását. A bejegyzések ütemezéséről viszont nincs kötött tervem; úgy írok, ahogy van időm, kedvem és megosztható témám.


"Sokat segít a blog az elemzési módszerek megismerésében, itt olvastam először a diverzitás profilról, a funkcionális diverzitásról, és a részletes leírásoknak és hivatkozásoknak köszönhetően sikerrel el tudtam végezni ezeket az elemzéseket R-ben. Köszönöm, még olvasnék ilyen up to date módszerekről!"
és
"Diszkussziót írok és emiatt kerestem anyagot diverzitásindexekhez, tetszik a leírás. Ha kész leszek lehet, hogy továbbmegyek a túrabeszámolókra :D"

Nagyon örülök, hogy ezek a bejegyzéseim segítséget jelentenek a fiatal kutatóknak. Az említett témákról valóban igen korlátozott, vagy egyáltalán nem létezik magyar nyelvű anyag. Sok tervem van még, ami hasonló stílusban tárgyalna módszertani újdonságokat, csak hát az idő... 


"Én speciel a legnagyobb érdeklődéssel a már-már művészi értékű, de rendkívül informatív képeidet nézegetem a Poaceae család tagjairól, mivel azokhoz zömében tök hülye vagyok. Szívesen látnék áttekintő képes-magyarázó táblákat erről a családról, faji bélyegekről, tipikus élőhelyekről, stb!"
és
"[...] Az élőhelyeket bemutató, fajok fotóival kiegészített beszámolóit nagyon szeretem nézni, olvasni, különösen örülök, amikor pázsit- és/vagy savanyúfüvekről nézhetem jól sikerült fotóit. Gyomokról és/vagy közönségesebb fajokról szóló, valamilyen -számomra- újdonsággal előrukkoló cikkeit különösen szívesen olvasom!"

Valóban, az egyik kedvenc fotótémámat jelentik a lenyűgözően egyszerű és elegáns, geometrikus formákat mutató pázsitfüvek és palkafélék (savanyúfüvek). Többször megkísértett már a vágy, hogy írjak róluk átfogóbb ismertetőket, de eddig nem gyűlt össze olyan anyagom, amivel előállhatnék. Remélem, ami késik, nem múlik! A füves-sásos témákat a jövőben sem hanyagolom.

A fentieken kívül még sok bátorító üzenetet kaptam, amelyeket ezúton is köszönök.

Az alábbi, aránylag friss, nem igazán művészi, viszont őszinte képpel köszönöm meg a kérdőívem kitöltőinek a válaszokat!

Réti komócsin (Phleum pratense)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése